Boekweitplanten behoren niet tot de granen. Beide soorten boekweit, de gele en zwarte boekweitthee bevatten een hoog natuurlijk rutine gehalte, zijn rijk aan mineralen en vitamine B. Bovendien is boekweit thee cafeïnevrij en glutenvrij, goed voor een gezond dieet dus.
Net als andere traditionele theesoorten heeft boekweit als bron voeding veel gezondheidsvoordelen. Drink deze gezonde thee warm of koud bijvoorbeeld bij het eten. Boekweit thee wordt ook wel geserveerd in plaats van water. Omdat boekweitthee ook cafeïnevrij is, kan je het goed drinken voordat je gaat slapen.
Boekweitthee heeft een diepe goud, geelgroene kleur. Ondanks deze opvallende kleur is de smaak bijzonder zacht, zonder dat er andere bijsmaken aanwezig zijn. Je proeft de pure smaak van boekweit.
De zwarte boekweitthee met diep goudgele kleur valt op door haar aromatische geur en de nootachtige smaak.
De sterkte van de thee is afhankelijk van de bereidingswijze. Hoe langer de thee trekt, hoe puurder de smaak.
Gebruik ook eens vaker de voordelen van boekweitthee in recepten.
Chinese boekweit of Japanse boekweit is verwant aan de zuring en duizendknoop. Dit kruid wordt vooral veel in de Aziatische keuken gebruikt maar wint ook in West-Europa aan populariteit. Vooral veel voordelen wanneer je wilt afvallen aan gewichtsbeheersing doet.
In Aziatische landen vormt het drinken van zuiver gele boekweit in de vorm van boekweitthee een traditie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bloem van de boekweit plant. Deze wordt eerst gepeld en gepoft. Gepofte boekweit is eetbaar en leent zich ook uitstekend tot het maken van thee. Boekweit heeft een gezonde voedingswaarde, bevat een hoge bron rutine en vitamine B, je kan het direct eten. Maar is ook bijzonder geschikt als kruidenthee bij het eten van een warme maaltijd.
Dat boekweitthee in Aziatische landen zo populair is heeft vooral met de voedingswaarde te maken. Hier wordt de thee dan ook binnen de alternatieve geneeswijzen toegepast. In westerse landen zijn we voorzichtig met het claimen van geneeskrachtige eigenschappen. Toch worden ook hier aan boekweitthee een aantal bijzondere eigenschappen toegeschreven. Boekweit bevat RUTINE, dat een hoog cholesterolgehalte, hypertensie en een hoge bloedglucose kan verlagen. Samengevat: het is goed voor onze gezondheid in het dagelijks leven. De gezondheidsvoordelen zijn veel vanwege dat het veel vitamine bevat. Voor een gezond dieet is boekweitthee beter dan havermout.
Boekweit kan de insulineresistentie verbeteren. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar het gebruik van boekweit / boekweitthee door patiënten met diabetes type 2. Stoffen in boekweit verkleinen mogelijk het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 of zouden mogelijk voor een (licht) herstel kunnen zorgen. Het dagelijks drinken van boekweitthee kan dus bijdragen aan een gezonde dieet, terwijl het vanwege de langzame koolhydraten een goede voeding bevat. De gezondheidsvoordelen zijn veel en passen in een gezonde leefstijl.
“Boekweit thee is wereldwijd populair als traditionele thee. In Oost-Aziatische landen bekend als 메밀 차 (memil-cha Korea), そば茶(soba-cha Japan) en 苦荞茶(kuqiao-cha China). Maar ook landen in andere werelddelen kent men boekweit thee. Buckwheat Tea (Engeland), Herbata gryczana (Polen), Гречишный чай (Rusland), Ceai de hrișcă (Roemenie), Pohankový čaj (Tsjechie), Çaj hikërror (Albanie), Buchweizentee (Duitsland), Tattarateetä (Finland), Chá de trigo sarraceno (Portugal), Bokhvete te (Noorwegen), Сагаган цай (Mongolie), Thé au sarrasin (Frankrijk), Thé au sarrasin (Spanje), Bovete te (Zweden)”.