Zoekend naar een Europese naam voor dit van oorsprong Chinese product kom je als vanzelf bij een aantal terugkerende elementen waarvoor een beperkt aantal woorden blijkt te worden gebruikt. Op een ander deel van de website gaan we in op de boekweitplant, het boekweitzaad en het uiteindelijke geroosterde boekweitkorrel die geschikt is ter bereiding van thee.

Hier dus iets over de naam boekweitthee.

De Chinese naam is 荞麦茶 (Qiáomài chá). Het woord chá vindt z’n oorsprong in het Zuid-Chinese deel van China en is ontleend aan het Minnanyu.

Nadat vanaf ongeveer de 6e eeuw de export van thee vanuit China naar andere werelddelen op gang kwam blijken er sindsdien maar enkele namen gebruikt te worden die allemaal leiden naar het oorspronkelijke woord chá. Onder andere Polen maakt een uitzondering hierop. Daar wordt thee verwoordt met herbata. Dit woord is afgeleid van het Engelse woord herbal, hetgeen kruid betekend. Als je andersom thee vertaald naar het Chinees is het chá. Enkele voorbeelden hoe men chá of thee in de diverse landen uitspreekt:

 • Russisch: ‘Char’
 • Japans: ‘Cha’
 • Turks: ‘çay’
 • Frankrijk: Thé
 • Nederland: Thee
 • Duitsland : Tee
 • Italië: tè
 • Spanje: té
 • Engeland: tea

Terug naar de naamkeuze. Doel was om kort bij de oorsprong te blijven en toch aan te sluiten bij de best Europese klank en begrip. Dan is Boekweitthee de letterlijke betekenis van 荞麦茶 (Qiáomài chá).

Samengevat: het is gunstig voor onze gezondheid in het dagelijks leven. Dat boekweitthee in Aziatische landen zo populair is heeft vooral met de voedingswaarde te maken. Hier wordt de thee dan ook binnen de alternatieve geneeswijzen toegepast. In westerse landen begint men te ontdekken dat boekweitthee het cholesterolgehalte, hypertensie en een hoge bloedglucose kan verlagen.

Boekweitthee komt van de boekweitplant. Of beter gezegd van het boekweitzaad van de boekweitplant. Hoewel op het eerste gezicht doet vermoeden dat boekweitthee onder de graansoorten valt, is dat beslist niet zo. Evenmin behoort het onder de theeplanten zoals we de traditionele groene thee en jasmijn thee kennen.

De hart-vormige zaadjes van de boekweitplant worden geplet, gepeld, gedroogd en geroosterd. Van deze geroosterde of gepofte boekweitkorrel wordt thee getrokken. Boekweitthee is het best te omschrijven als een kruidenthee of herbal thee.

Gelet op de herkomst en het gebruik van de boekweitthee, dan zien we dat het in China dus gewoon thee (chá) wordt genoemd. Maar er is meer van te zeggen.

Boekweitthee is in onze begrippen geen thee in de zin van ‘groene bladeren’ van de theeplant waar thee o.a. de traditionele groene thee van getrokken wordt.

De boekweitplant is een ‘wilde plant’ die groeit in hoge warme gebieden. Hierover leest u uitgebreid in een ander artikel.

De zaden van deze boekweitplant worden gepeld, gedroogd en geroosterd. Deze geroosterde of gepofte boekweitzaden zijn ter bereiding van thee. Dit staat ook vermeld op onze ingrediënten etiketten.

Zoals Rooibos en Kamille geen echte thee zijn van de theeplant, maar een kruidendrank die via infusie, water toevoeging aan losse kruiden, gemaakt wordt en vervolgens gedronken wordt, wordt in de volksmond geschaard onder ‘theedrinken’.

In thee-land spreken we dus strikt genomen bij boekweitthee over een infusie van losse gepofte boekweitzaden en als zodanig geschaard kan worden onder de noemer kruidendrank Maar gelet op de eigenschappen, het gebruik en nuttigen ervan geheel past bij de beleving van theedrinken.

Wereldwijd kom je dus weer uit bij 3 termen Cha, Thee en Herbal welke allen eenzelfde beleving hebben bij het nuttigen van een bepaalde drank en geassocieerd worden met theedrinken. Hierbij is altijd een bewust of onbewuste innerlijke behoefte naar gezondheid en gezonde leefstijl.

Boekweitthee is geroosterde boekweitzaad. Het boekweitzaad wordt gepeld, gedroogd en vervolgens geroosterd.

Hoewel er honderden onderliggende soorten boekweit planten zijn, zijn deze terug te brengen naar twee soorten boekweitplanten. We noemen ze beiden de wilde boekweitplant. Beiden komen in dezelfde streken voor en worden op dezelfde (gescheiden) velden verbouwd.

 • Gele boekweitthee

De boekweitplant met groene zaden. Hiervan komt de goudgele geroosterde boekwitthee. Deze zaden zijn doorgaans wat groter en losser van structuur. Deze goudgele boekweitthee heeft een heldere geelgroene kleur. Ondanks deze opvallende kleur is de smaak bijzonder zacht, zonder dat er andere bijsmaken aanwezig zijn. Je proeft de pure smaak van boekweit.

 • Zwarte boekweitthee

De boekweitplant met zwarte zaden.  Ook wel de zwarte tartary buckwheat genoemd. Hiervan komt dus de zwarte boekweitthee. Deze zwarte zaden zijn wat kleiner en harder dan de gele zaden. Dit is de echte originele zwarte tartarije boekweitthee. Wat direct opvalt is de aromatische geur terwijl de smaak wat sterker is dan de gele boekweitthee. Deze zwarte boekweitthee heeft een nootachtige smaak.

a. Als je het wilt drinken

  1. Bijzonder geschikt voor elk moment van de dag.
  2. Omdat boekweitthee zowel caffeine vrij als ook gluten vrij is, is deze thee ook geschikt vlak voor het slapen gaan.
  3. Bijzonder geschikt om te drinken bij maaltijden. Probeer daarbij de zwarte en gele boekweitthee af te wisselen. Je zult ontdekken dat bij bepaalde maaltijden de thee heel neutraliserend effect heeft zodat gerechten hun eigen smaak behouden. Terwijl bij sommige maaltijden de zwarte boekweitthee juist het gerecht versterk in z’n eigen smaak.
 1. Als je het wilt eten
  1. De gele boekweitkorrel leent zich erg goed om te mengen met crusli, musli, en meer dergelijke mixen van granen, brood en zaden.
  2. De gele boekweitthee is ook geschikt om door kouden pap te doen en direct te eten. Zoals yoghurt, kwark, enz.
  3. De zwarte boekweitthee moet altijd meegekookt worden, omdat deze korrel wat harder is. Dit past erg goed bij havermoutpap. ‘s Ochtend een schaaltje havermout is niet altijd even smaakvol. Je zult ervaren dat door toevoeging van de zwarte boekweitthee het een voller karakter krijgt. Het hele gerecht wordt smaakvoller en nóg voedzamer.

Nee. Om dealer te worden vragen wij geen investeringen. Je koopt direct verkoopbare producten in. Bovendien zijn wij zelf voorraadhoudend, zodat je ook met kleine aantallen kan inkopen.

In principe is iedereen welkom als dealer. Als je enthousiast bent, ondernemend bent en ook graag bijdraagt aan een gezonde leefstijl, zijn dat goede stimulansen om dealer te worden. Retailers, webshops, groothandels, bedrijven met eigen kantines en catering zouden hun assortiment kunnen verrijken met boekweitthee.

Nee, dat hoeft niet. Ook als particulier kan je prima als wederverkoper fungeren.

Een spreekbeurt over boekweitthee houden. Dat is erg mooi om de doen, maar niet zo eenvoudig. Wij helpen je graag op weg. Boekweitthee heeft een mooi pakket samengesteld zodat jij een heel goede spreekbeurt kan geven. Vul het contactformulier in en wij sturen jou de informatie.

Boekweitthee is een bijzonder geschikt product om voor, namens en ten bate van een goed doel te verkopen. Wij hebben hiervoor speciaal samengestelde pakketten die u kunt afnemen. Vul het contactformulier in en wij sturen u per omgaande de informatie.

Boekweitthee bevat heel veel verschillende mineralen en vitamine B. Bovendien is het bekend vanwege het hoge rutine gehalte. Rutine is erg gezond en helpt o.a. tegen hoge bloeddruk, cholesterol, soepele spieren en diabetes.